#TvojaSnagaZaRad još od 1990.

Viber / WhatsApp +387 66 600 060

Zašto i kad malčirati travu pri košnji?

Malčiranje trave ima nekoliko prednosti i koristi za zdravlje travnjaka.

 

 

Evo nekoliko razloga zašto se preporučuje malčiranje trave:

 • Hranjivi ciklus: Malčiranje trave omogućuje da se sitno sjeckana trava vrati na travnjak kao prirodno gnojivo. Trava koja se sitno sjecka i ostaje na travnjaku brzo se razgrađuje i vraća hranjive tvari natrag u tlo. To pomaže u ciklusu hranjivih tvari i smanjuje potrebu za dodatnim gnojivima.
 • Zadržavanje vlage: Sloj malča od sitno sjeckane trave djeluje kao prirodna pokrivača koja zadržava vlagu u tlu. To pomaže u smanjenju isparavanja vode iz tla i održava konstantnu vlažnost. Zadržavanje vlage je osobito korisno u sušnim razdobljima i može smanjiti potrebu za zalijevanjem travnjaka.
 • Kontrola korova: Malčiranje stvara gusti sloj sitno sjeckane trave koji sprečava prodiranje svjetlosti do korova. To sprječava rast korova ili smanjuje njihovu prisutnost u travnjaku. Malčiranje pomaže u prirodnoj kontroli korova, što može smanjiti potrebu za korištenjem kemijskih herbicida.
 • Poboljšanje tla: Sitno sjeckana trava koja se vraća u tlo putem malčiranja poboljšava strukturu tla. Ona pomaže u povećanju sadržaja organske tvari, poboljšava zadržavanje vode i potiče aktivnost korisnih mikroorganizama u tlu. To dugoročno poboljšava kvalitetu tla i zdravlje travnjaka.
 • Smanjenje otpada: Malčiranje trave uklanja potrebu za sakupljanjem i odlaganjem otkosa. To smanjuje količinu zelenog otpada koji se odlaže na deponijima i doprinosi održivosti.
Važno je napomenuti da za uspješno malčiranje travnjaka trebate koristiti kosilicu s funkcijom malčiranja ili opremu koja je sposobna sitno sjeckati travu. 
 

Toro Recycler je poseban tip kosilice koji je razvila tvrtka Toro. Recycler kosilice koriste tehnologiju malčiranja kako bi pružile brojne prednosti i poboljšale zdravlje travnjaka. Ovaj koncept temelji se na ideji da se usitnjeni otkosi travnjaka vraćaju u travnjak kao prirodno gnojivo, čime se poboljšava kvaliteta tla i izgled travnjaka.

 

Ključne značajke i prednosti Toro Recycler kosilica:

 • Mulčiranje: Glavna značajka Toro Recycler kosilica je sposobnost malčiranja. Kosilica koristi oštrice i posebnu konfiguraciju kućišta kako bi usitnila otkose na sitne čestice. Usitnjeni otkosi zatim se ravnomjerno rasipaju po travnjaku.
 • Usitnjeni otkosi kao gnojivo: Kao rezultat malčiranja, usitnjeni otkosi se raspadaju brže nego cijeli otkosi. Kada se ti usitnjeni otkosi raspadnu, oslobađaju hranjive tvari i vraćaju ih u tlo. To poboljšava kvalitetu tla, povećava sadržaj humusa i pruža prirodno gnojivo za travu.
 • Ušteda vode i vrijednih resursa: Mulčiranje pomaže u zadržavanju vlage u tlu tako da se manje vode isparava s površine travnjaka. To može rezultirati uštedom vode i smanjenjem potrebe za navodnjavanjem travnjaka. Također, recikliranje otkosa smanjuje količinu smeća i otpada koji se odnosi na deponij, što je ekološki prihvatljivo rješenje.
 • Jednostavnost korištenja: Toro Recycler kosilice su jednostavne za upotrebu i održavanje. One imaju intuitivne kontrole, ergonomski dizajn i visoku pouzdanost, pružajući ugodno iskustvo košnje.

 

Toro Recycler kosilice su popularne među vlasnicima travnjaka koji žele postići zdrav i lijep travnjak na prirodan način. Međutim, važno je napomenuti da mulčiranje nije uvijek prikladno za sve uvjete travnjaka. Neke situacije, poput vrlo visoke trave ili mokrog vremena, mogu zahtijevati tradicionalno sakupljanje otkosa. Stoga je važno prilagoditi pristup ovisno o uvjetima travnjaka i pratiti smjernice proizvođača.

 

Malčiranje trave može se provoditi tijekom cijele sezone rasta travnjaka, ali postoje neki savjeti o tome kada je najbolje vrijeme za malčiranje. Evo nekoliko smjernica:

 • Redovitost košnje: Idealno je provoditi malčiranje kao dio redovite rutine košnje travnjaka. Preporučuje se košnja jednom tjedno ili češće, ovisno o brzini rasta trave. Redovito košenje održava travu na pravoj visini i osigurava da malčirana trava bude sitno sjeckana i lako razgradiva.
 • Suha trava: Najbolje je malčirati travu kada je suha, jer će suha trava biti lakše sitno sjeckana i raspodijeljena po travnjaku. Mokra trava može se lijepiti i stvarati hrpe, što može otežati ravnomjerno raspoređivanje malča.
 • Visina košnje: Preporučuje se da ne uklanjate više od jedne trećine visine trave prilikom košnje. Ako trava postane previsoka između košnji, može biti teže sitno sjeckati i rasporediti malč. Stoga je važno redovito košiti travu kako bi se održala pravilna visina i omogućilo lakše malčiranje.
 • Izbjegavanje jakih vrućina: Ako su ekstremno visoke temperature, posebno tijekom sušnih razdoblja, može biti korisno izbjegavati malčiranje travnjaka. Visoke temperature mogu dodatno isušiti travnjak, pa je bolje pričekati malčiranje do povoljnijih uvjeta.
 
Važno je prilagoditi raspored malčiranja prema uvjetima i potrebama vašeg travnjaka. Redovito praćenje stanja travnjaka i prilagodba prakse malčiranja prema uvjetima rasta i vremenskim uvjetima pomoći će u održavanju zdravog i lijepog travnjaka.